Nieuwe deurpanelen buitenzijde
Nadat ik de deuren had ontdaan van z’n zes lagen lak, kwam ik er achter dat er op veel plaatsen roest door het paneel kwam. Je ziet dit door verkleuring van het staal, het is niet meer mooi helder maar wordt wat dof grijs. In plaats van de plekjes stuk voor stuk aan te pakken heb ik er voor gekozen om het gehele paneel te vervangen. Het scheelt veel tijd en het resultaat zal waarschijnlijk ook mooier zijn omdat bij het lassen de plaat altijd een klein beetje trekt waardoor er licht glooiing in de plaat is te zien. Deze onderdelen kan je online kopen, maar beter en net zo duur is bij de plaatselijke Aircooled specialist, zoals hier in Twente Bergman Kevers. Als eerste heb ik het bestaande paneel grof weg geslepen.
Vervolgens heb ik inkepingen gemaakt in het bestaande plaatwerk, zodat je de stukjes er -stuk voor stuk- af kan trekken of draaien met een tang.
Aan het bestaande buitenpaneel zitten een drietal verstijvingen, deze slijp je ook los. De achterste twee las je met een paar hechtlassen op het nieuwe paneel. Om er voor te zorgen je ze op de goede plek last kun je de gaatjes gebruiken waar de deurklink straks doorheen valt, om het geheel netjes uit te lijnen. De voorste verstijving zit niet vast gelast aan het buiten paneel maar wordt d.m.v. de spiegel op het buitenpaneel geklemd. Ik heb er zelf wat kit tussen gedaan om te voorkomen dat je vroegtijdig roestproblemen krijgt. Nu kan er geen vocht meer tussen komen. Dit is een goed moment om de binnenkant van de deur even te behandelen met een roestomvormer zoals bijvoorbeeld Fertan. Aan de bovenzijde (bij het raam) las je het nieuwe paneel stomp aan de bestaande deur.
Rondom heb ik het paneel voorzien van een aantal gaatjes, waarmee ik het nieuwe paneel d.m.v. een proplas aan de deur hecht. Ter plaatse van de verbinding tussen het buiten paneel en het binnen paneel, in de raamopening, heb ik ook een paar gaatjes geboord in de lipjes die er zitten om zo door middel van een proplas de beide delen weer netjes aan elkaar te verbinden (deze verbindingen zitten t.p.v. het klapraampje aan de voorkant).
Voordat je het nieuwe paneel er in gaat lassen, is het verstandig om een lasprimer te gebruiken voor het met fertan behandelde staal, zodat je straks niet weer direct roestproblemen krijgt. Een lasprimer is een primer die bestand is tegen hoge temperaturen die ontstaat bij het proplassen (bijvoorbeeld Inox Spray). Daarna heb ik de lasnaden netjes bijgeslepen met een lamellenschijf en op de plaats van de stomplassen een klein beetje polyestherplamuur gebruikt om het netjes af te werken. Vervolgens nog een goede primer op de lassen en zo is weer een klus geklaard. Ik gebruik hiervoor een 1 component epoxy coating.
Wacht niet te lang met het aanbrengen van plamuur en primer, omdat je hierdoor een lichte roestvorming krijgt op je plaatmateriaal wat in de toekomst weer problemen veroorzaakt. Ik doe het zelf altijd direct na het lassen. Wel even met een cleanschijf over het te behandelen materiaal, omdat tijdens het lassen een lichte aanslag ontstaat op het materiaal net naast de las.