Nieuw onderzijde schuifdeur

Omdat bij het condenseren van waterdamp druppeltjes ontstaan die vervolgens naar beneden zakken zijn bij veel oude auto’s de onderkant vaak wat “ rottig”  Bij deze bus was dit probleem bij de schuifdeur al eens aangepakt, maar ik was niet helemaal blij met het resultaat. Ik heb dit al eens een keer eerder gedaan, maar ook met dat resultaat was ik niet helemaal blij. Ik heb toen de plaat volledig stomp aan elkaar gelast, met veel  pauzes en niet aan 1 stuk door lassen maar nog was het paneel behoorlijk gaan trekken. Daarom heb ik het dit keer maar anders aangepakt.Hier een foto van hoe de schuifdeur er uit zag.Onderkant deur is al een keer vervangen, maar dat kan netter!!

Als eerste heb ik een rechte lijn afgetekend op de bestaande deur en het slechte deel er afgeslepen. Daarna met een verzettang over de volle lengte een verzet aangebracht. Aan de uiteinden is dit niet mogelijk om de je de tang er niet tussen krijgt. Hier heb ik de plaat zo geslepen dat ik hem stomp aan het bestaande paneel kan lassen.CAM00648

Vervolgens de binnenkant van de deur nog maar eens even behandeld met roestomvormer  (fertan). Zowel het verzet in het bestaande paneel als de binnenkant van het nieuwe paneel met een lasprimer behandeld (inox spray), zodat dit ook na het lassen nog voorzien is van een goede primer. Daarna heb ik het nieuwe plaatdeel door middel van een aantal hechtlasjes aan het bestaande plaatwerk gehecht. Aan de uiteinden van de plaat heb ik het plaatdeel stomp aan het bestaande plaatwerk gelast.CAM00649

Vervolgens de las netjes vertint, en daarna met de carrosserievijl het teveel aan tin verwijderd. Een klus van ongeveer ’n uurtje, dat duurt behoorlijk langer dan met een lamellenschijf of cleanschijf, maar deze tijd krijg je aan van je leven terug omdat je op deze manier geen fijnstof van zware metalen inademt.
CAM00653

Tot slot een dun laatje polyestherplamuur aangebracht om het netjes af te werken en het eindresultaat ziet er goed uit.


CAM00663
Blijkbaar is dit een betere manier het klusje aan te pakken dan volledig doorlassen. Er zullen altijd mensen zijn die zweren bij volledig aflassen, maar mijn ervaring is dat bij grote panelen met weinig vorm (rechte panelen), dit garantie is voor krom trekken.