Dag 2 Laswerk portier, stralen en demontage overige zaken

Vandaag was dag 2 van ons restauratie project “Gunther”. We begonnen met een kop koffie en vervolgens aan het werk. Pascal ging verder met het zandstralen van alle roestige plekjes en naden. Ik begon met het herstellen van het rechter portier. Hier is door de jaren heen wat roestschade aan ontstaan, en na het wegpoetsen van de lak met een zogenaamde cleanschijf was duidelijk dat hier een nieuw stukje plaatwerk in moest.
IMAG0394

Om kromtrekken van het omliggende plaatwerk zo veel mogelijk te beperken heb ik een strip, om de nieuw in te lassen plaat gelast. Zodat dit zoveel mogelijk wordt beperkt.IMAG0395

Vervolgens uit twee stukjes plaat een vervangend deel gemaakt, en deze volledig aan elkaar vast gelast. De achterkant dik ingesmeerd met lasnadenenkit, en het overige plaatwerk in de primer gezet met zogenaamde INOX spray Dit is een primer welke bestand is tegen de hoge temperaturen die ontstaan bij het lassen.IMAG0396

Vervolgens is het nieuwe stukje plaat gepositioneerd met een paar las magneten en vast gehecht op de juiste positie.IMAG0398Daarna is het stukje plaat volledig vast gelast aan het omliggende plaatwerk. Dit doe je heel langzaam, en om warmte ontwikkeling zoveel mogelijk te beperken heb ik tijdens het lassen, of beter gezegd net na ieder “laspuntje” met perslucht op de plek waar gelast was geblazen. Je begint in het midden en hecht steeds op een ander plekje het vervangingsplaatje vast aan het omliggende plaatwerk. Heel rustig, laat het goed afkoelen tussentijds om kromtrekken zoveel mogelijk te beperken.

IMAG0402

Tot slot met de lamellenschijf alles netjes bijslijpenIMAG0403En wat rest, is nog een klein laagje plamuur om alles netjes weg te werken.
Ook hebben we gekeken hoe de nieuwe velgen staan onder Gunther ūüėČ nu nog grijs maar straks mat zwart. Zag er veelbelovend uit toch?IMAG0400Verder hebben we het fietsenrek, de luifel en wat rubberen strips gedemonteerd zodat we hier straks goed kunnen stralen/schuren/plamuren voordat hij een nieuw laklaag krijg.Nu voldaan op de bank, blogje schrijven en gelijk maar ff ’n pilsje om deze wederom succesvolle dag af te sluiten. Proost!